De ducdalf

Op het voormalig gemeentelijk perceel Mariastraat 17 in Dordrecht staat op het moment van schrijven een oud schoolgebouw. Het gebouw was tot maart 2015 in gebruik als wijkcentrum van Nieuw Krispijn: wijkcentrum of buurthuis De Ducdalf.
Wanneer het gebouw aan de Mariastraat in 2017 wordt gesloopt, heeft het ruim een halve eeuw in de wijk gestaan. Oorspronkelijk was het het onderkomen van een kleuterschool. Een mooi bouwkunstig detail is de prachtige gevelsteen met een afbeelding van twee spelende kinderen.
De gevelsteen van de kleuterschool blijft behouden en komt als knipoog naar het verleden terug in het ontwerp van de nieuwbouwwoningen.
“De gevelsteen met als bijnaam ‘Ot en Sien’ is een reliëf uit 1954 van beeldhouwster Antonia (Toos) Neger.”

In de nabije toekomst

Het te realiseren nieuwbouwplan omvat negen prachtige eengezinswoningen in jarendertigstijl: twee vrijstaande woningen aan respectievelijk de Marianne- en Frederikstraat en zeven rijwoningen aan de Mariastraat.
De bouwstijl stamt uit een tijd dat er ruimte en geld was om kwaliteit neer te zetten en laat zich goed omschrijven als karakteristiek, degelijk en sfeervol. De nieuwbouwuitvoering combineert de charme van toen met het comfort en de duurzaamheidstechnieken van nu.
“De gevelsteen van de oude Ducdalf blijft behouden en is als knipoog naar het verleden verwerkt in het ontwerp van het nieuwbouwproject.”

Wonen in Dordrecht

Dordrecht is de oudste stad van Holland, een levendige stad met een rijke historie. Een stad op het ‘Eiland van Dordt’ en door de invloed van het omringende water een stad met karakter, bijzondere locaties zoals het historisch centrum en de historische havens, het drierivierenpunt aan het Groothoofd en het unieke Nationaal Park De Biesbosch. Dordrecht biedt haar inwoners tal van voorzieningen op het gebied van natuur, cultuur, zorg, onderwijs, sport en recreatie.
“Een levendige stad met karakter.”

In Nieuw Krispijn

Nieuw Krispijn is in Dordrecht een van de meest geliefde wijken om in te wonen. De wijk is de laatste jaren volop in ontwikkeling door sloop, nieuwbouw en renovatie van oude woningen. Deze multiculturele en kindvriendelijke woonwijk aan de rand van het groene Weizigtpark heeft een gunstige ligging ten opzichte van het centrum, het centraal station en diverse uitvalswegen.
Voorzieningen als basisscholen, speelplaatsen en winkels voor de dagelijkse boodschappen zijn in Krispijn altijd om de hoek of heel dichtbij. Nieuw Krispijn is ruim opgezet en beschikt over mooie vijverpartijen en een prachtig park.
“De wijk Nieuw Krispijn is volop in ontwikkeling.”

Aan de Mariastraat

Project De Ducdalf is gesitueerd aan de Mariastraat. De woningen komen op het perceel tussen de Mariannestraat enerzijds en de Frederikstraat anderzijds. Een aantrekkelijke locatie te midden van bestaande bouw en nieuwbouw, in een buurt waarop de woorden gemoedelijk, gemengd en gevarieerd goed van toepassing zijn. Een buurt met gemoedelijke straten en pleintjes, een gemengd publiek en een gevarieerd woningaanbod. Een fijne buurt om in op te groeien en/of oud te worden.
“Wonen in project De Ducdalf aan de Mariastraat in Dordrecht betekent wonen in een schitterende nieuwbouwwoning op een prachtige locatie.”

Het plan

Het plan omvat negen riante eengezinswoningen op het voormalig gemeentelijk perceel Mariastraat 17: twee vrijstaande woningen aan respectievelijk de Marianne- en Frederikstraat en zeven rijwoningen aan de Mariastraat.
De vrijstaande woningen zijn reeds gereserveerd. De informatie op deze website heeft met name betrekking op de rijwoningen.

Situatietekening

  • Het perceeloppervlak, en de grootte van de tuin, verschilt per woning. Het perceeloppervlak van de hoekwoningen is circa 160-172 m2, het perceeloppervlak van de tussenwoningen 107-114 m2.
  • De besloten achtertuinen liggen op het noordwesten.
  • Aan de voorzijde komt een privéstrook tussen de openbare stoep en de woning. Bij aanleg zullen groenelementen worden gerealiseerd.
  • Voor de auto is parkeergelegenheid op openbaar terrein. Dit kan voor de deur en/of in een van de zijstraten. Parkeren in Nieuw Krispijn is gratis.

Overzicht rijwoningen

  • Het woon-/gebruiksoppervlak verschilt per woningtype. Het woonoppervlak van de hoekwoningen is circa 117 m2, het woonoppervlak van de tussenwoningen 108-111 m2.
  • De woningen krijgen een inpandige berging aan de voorzijde.
  • De kapconstructie verschilt per woning.